HABERLER
Vali Aksoy, Başiskele Muhtarlarıyla Bir Araya Geldi
Orjinal Resim
17.10.2019 11:28:34

Başiskele 4. Muhtarlar Koordinasyon Toplantısı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi.

Başiskele Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Başiskele Belediye Başkanımız M. Yasin Özlü, Başiskele Muhtarlar Dernek Başkanı İlhan Altıntaş, Kamu kuruluşlarının İl ve İlçe Müdürleri ve Başiskele Muhtarları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Vali Hüseyin Aksoy toplantıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Aksoy konuşmalarında, “Her ay düzenli olarak bir ilçede yapmış olduğumuz muhtarlarımızla toplantımızı bu ay Başiskele’de gerçekleştiriyoruz. Hepiniz hoş geldiniz. Konuşmalarıma başlamadan önce Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınar’ı harekatında başarılar diliyoruz. Asker ve sivil şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kendi ülkesinin güvenliğini sağlama adına yürüttüğü bu çalışmada Türk halkı kurum ve kuruluşlarıyla beraber Türk ordusunun, Silahlı Kuvvetlerinin yanında yer almıştır ve almaya devam edecektir.

31 Mart’ta yerel seçimler yapıldı ve yerel seçimlerde yeniden veya ilk defa seçilen muhtarlarımız var, Belediye Başkanımız da yeni seçildi. Yeni seçilen, yeniden seçilen bütün muhtarlarımızı tebrik ediyorum, görevlerinde başarılar diliyorum. Aynı şekilde yeni seçilen Belediye Başkanımızı da kutluyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.

“OKUL ÇAĞINDA OLUP OKULA DEVAM ETMEYEN ÖĞRENCİ OLMAMALI”

Önem verdiğimiz, üzerinde durduğumuz, olmazsa olmaz dediğimiz çalışmaların başında eğitim geliyor. Okul çağında olup okula devam etmeyen öğrencimizin olmaması adına muhtar arkadaşlarımıza da kendi bölgeleri ile ilgili tespitleri varsa bunları ilgili birimlerimizle paylaşmalarını arzu ediyoruz. Özellikle okul çağı yaşını geçmiş çocuklarımızda varsa bunları da açık ortaokul, açık liseye yönlendirme adına bu çalışmalarımızı sürdürmemizde yarar var.

“BU YIL 5 YAŞ GRUBUNDA  %100 OKULLAŞMAYI ARZU EDİYORUZ”

Özellikle okul öncesinde 5  yaş grubunda %100 okullaşmayı arzu ediyoruz. Bu bakımdan  mahallerinizde bulunan ve 5  yaş grubuna dahil olan çocuklarımız varsa bunları anaokullarına gitmeleri konusunda özellikle muhtar arkadaşlarımızın desteklerini bekliyoruz. 3, 4 ve 5  yaş önemli ama 5  yaş mutlaka bizim için önemli bu konuda muhtar arkadaşlarımızın da yapılan çalışmalara destek vermesini özellikle istiyoruz.

“116 KODLAMA DERSLİĞİMİZİN %53’NÜ TAMAMLAMIŞ DURUMDAYIZ”

Eğitimde kaliteyi arttırmak için Kocaeli’nde her eğitim bölgesindeki ilkokul, ortaokul ve lise’ye  kodlama atölyeleri kurma hedefi ortaya koyduk. 116 dersliğimizin %53’nü tamamlamış durumdayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir bey önümüzdeki yıl yani eğitim öğretim yılı içerisinde bulunduğumuz bu yıl tablet yerine kodlama atölyelerini programına aldı ve eksik kalanlarımızı da Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle önümüzdeki dönemde tamamlayacağız.

Halk eğitim çalışmalarına  çok önem veriyoruz. Bölgenizdeki insanların istedikleri halk eğitim kursları varsa onları mutlaka bizlere bildirin. Onların ihtiyaçlarına göre çeşitli seviyelerde ve sürelerde kurslarımızı açmak ve halk eğitimdeki başarımızı, çalışmalarımızı daha üst noktalara taşıma kararlılığındayız. Bu yönüyle talepleriniz varsa bunları mutlaka bizlerle paylaşın.

“TRAFİK KURALLARINA UYMAYAN OKUL SERVİS ARACIMIZ VARSA ONLARI SERVİSTEN MEN EDİYORUZ”

Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz. Valilik olarak bir genelge yayınladık ve dedik ki okullarımızın çevresinde eğer öğrenci veya veli değilse kişi ve grupların beklemesi yasak. Eğer tespit edilirse para cezası uygulayacağız. Ders saatlerinde öğrencilerin internet kafelerde olması yasak, eğer tespit edersek internet kafelere işlem yapacağız. Bu konuda hassasız ve duyarlıyız.  

Okul taşıtlarıyla ilgili denetimleri hem emniyet, jandarma trafik timlerimiz, hem Milli Eğitim’deki arkadaşlarımız bunları inceliyor, takip ediyor ve trafik kurallarına uymayan servis aracımız varsa onları servisten men ediyoruz. Özellikle kış aylarında kar lastiği uygulaması önemli. Kar lastiklerini takıp takmadıklarını takip ederek, onlarla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz.  Eğitimde başarıyı yükseltebilmek adına birçok kurum ve kuruluşla iş birliği çalışmalarını bundan sonra da sürdüreceğiz.

“NÜFUSUMUZUN %59.5’İ YENİ KİMLİK KARTINI ALMIŞ DURUMDA”

Hepimizin bildiği üzere Nisan ayından itibaren ehliyet ve pasaport işlemleri  nüfus müdürlüklerimiz tarafından verilmeye başlandı. Kimlik kartları yenileniyor ve Kocaeli geneline baktığımızda bugün itibariyle nüfusumuzun %59.5’i yeni kimlik kartını almış durumda. Yeni kimlik kartları da birçok işlemde işlerimiz kolaylaştıracak bir hizmeti bizlere vermiş olacak.  Bu konuda da bu hizmetlerin nüfus idarelerinden verildiğini vatandaşlarımızla paylaşarak, onların da bilgilendirilmelerini sağlamamızda yarar var.

“UYUŞTURUCU VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONUSUNDA HERKESE GÖREV VE SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

En önemli uğraşlarımızdan birisi de bağımlıkla mücadele, uyuşturucuyla mücadele. Bu konuda öncelikli konularımız arasında yer almaktadır.  İl bağımlılıkla mücadele kurullarımızı belirli aralıklarla topluyoruz, alınması gereken konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek Emniyet gerekse Jandarma teşkilatımız uyuşturucuyla mücadele de çok önemli mesafeler aldı. Bu konuda gerek uyuşturucu gerek madde bağımlılığı ve gerekse elektronik bağımlılığıyla ilgili birçok kurum ve kuruluşumuzla ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar var. Muhtar arkadaşlarımızdan da mahallerinde, bölgelerinde bu tür bağımlılıkla ilişkili tespitleri varsa bunları öncelikle güvenlik birimlerimizle ve Kaymakam arkadaşlarımızla paylaşmalarını özellikle istiyoruz.  Bununla mücadele de her kuruma, kuruluşa ve her kişiye görev ve sorumluluk düşüyor. Bunu hep beraber ortaya koyarsak, mesafe alırız ve özellikle uyuşturucuyla ilgili gençlerimizin uyuşturucuya bulaşmaları konusunda da önemli kazanımlar elde etmiş oluruz. Bu konuda karşılıklı iş birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Bölgemizde çok sık olmadı ama Karadeniz bölgesi yasadışı göç konusunda  güzergâh olarak kullanılmak istendi. Bu bakımdan bölgenizde tanımadığınız yabancı insanlar varsa,  yasadışı göçe konu olabilecek durumları söz konusuysa onları mutlaka güvenlik birimlerimizle paylaşmanızı istiyoruz.

İlçelerimizde Kaymakam arkadaşlarımızın başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız var. Bu vakıflarımız ihtiyacı olan vatandaşlarımıza gerekli desteği, yardımı yapıyor. Muhtar arkadaşlarımızdan istirhamım şu; fakir  olduğu halde vakıfa müracaat etmemiş insanlarımız olabilir.  Bu vatandaşlarımız varsa bunları bize bildirmenizi istiyoruz. Çünkü biz bu vatandaşlarımızı bilmek ve onlara ulaşmak istiyoruz. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın katkı ve desteklerini istiyoruz.

“TEMEL AMACIMIZ BELİRLİ ENGEL TÜRLERİNİN BİR NOKTADA YOĞUNLAŞIP YOĞUNLAŞMADIĞINI GÖREBİLMEK”

Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda bir Engelli Bilgi Bankası oluşturuyoruz. Bütün engellilerimizin tek bir sistemde, bir veri tabanında toplamak arzusundayız. Temel amacımız belirli engel türlerinin bir noktada yoğunlaşıp yoğunlaşmadığını görebilmek, varsa onları görerek onlarla ilgili araştırmalar yapmak, devletin onlara tanıdığı birtakım haklar var ve bundan yararlanmamış ise bu imkanlardan yararlandırmaktır. Muhtar arkadaşlarımızdan özellikle talebimiz; bölgelerinizde engelli olup da devletin onlara tanıdığı bir takım imkanlardan yararlanmayanlar varsa onları bizlere bildirmeniz, onları kayıt altına almamızdır.

“İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜMÜZ HASTANELERİMİZ ARACILIĞIYLA EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ VERİYOR”

Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza evde bakım hizmeti veriyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz hastanelerimiz aracılığıyla Evde Sağlık Hizmetleri veriyor. Yatalak durumda olup, hastaneye gitme imkânı bulamayan bazı hastalarımıza belirli aralıklarla sağlık ekiplerimiz giderek hizmet veriyor. Bu anlamda bölgenizde bu hizmete ihtiyaç duyan vatandaşlarımız varsa onları ilçe sağlık müdürlüğümüze bildirmenizi istiyoruz.

“638 BİN KADIMIZA ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ”

Valiliğimiz koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğümüz aracılığıyla yürüttüğümüz Kadın Sağlığı Eğitimi projemiz var. Kadınlarımızın sağlığını ilgilendiren bir çok konuda onları bilinçlendirmek adına bir eğitim çalışması yapılıyor. Yaklaşık 2 yıl önce biz bu projeye başlamıştık. Kocaeli genelinde 678 bin kadınımıza ulaşma hedefimiz vardı bugün itibariyle 638 bin kadımıza ulaşmış durumdayız. %94’lük bir seviyeye ulaşmış durumdayız. Başiskelemiz bu anlamda en yoğun çalışmayı yapan ilçelerimizden birisi ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Kaymakamlıkta Açık kapı sistemi kuruldu. Bu uygulama Valiliğimizde de var. gerek muhtar arkadaşlarımızın gerek vatandaşlarımızın bazı sorunları ve talepleri varsa bunları Açık Kapı sistemine başvurarak talep edebilirler. Bu talepler belirli kurumlara aktarılarak cevapları isteniyor. Bu konuda da bilgi sahibi olmanız ve sorunlar varsa bunları bizimle paylaşmanız bizler için oldukça önemli.

“BUGÜNE KADAR 1500’E YAKIN ÇOCUĞU SOKAKTAN TOPLADIK”

Kocaeli’de sokakta çalışan ve dilenen çocuk olmaması adına bir çalışmamız var. Biz bir Valilik Emri yayınladık ve sokakta dilenen ve çalışan çocukların olması yasaktır dedik. Sokakta çalışan veya dilenen çocuk varsa ilk defa bunları aldığımızda ailesine teslim ediyoruz. 2. ve 3. kez çocuğu sokakta görüyorsak idari para cezası uyguluyoruz ve aile hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu anlamda önemli bir başarı yakaladık ve bugüne kadar 1500 e yakın çocuğu sokaktan topladık. Tabi sadece sokakta çalışma yasaktır, deyip bırakmıyoruz. Bu çocuklarımızın incelemelerini yaptırarak; okul çağında olup okula gitmeyen varsa okula kazandırıyoruz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz, gençlik   merkezlerinde bunlara yönelik faaliyetlerde bulunuyor, İl Sağlık Müdürlüğümüz bunlara yönelik sağlık alanında bir hizmet noksanlığı varsa bunla ilgili çalışmalar yapılıyor.  Ailelerin gerçekten ekonomik anlamda sıkıntıları varsa o konuda gerek vakıflarımız gerekse müdürlüklerimiz tarafından gerekli desteklerde veriliyor. Bu konuda sokakta dilenen ve çalışan çocuk görmek istemiyoruz. Sokalar tehlikeli ve risklidir. Çocukların bu risklere, suçlara bulaşmaması adına bu yönde muhtar arkadaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz. 

“KOCAELİ OLARAK SIFIR ATIK PROJESİNDE ÖNCÜ İLLERDEN BİRİYİZ”

Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatılan Sıfır Atık projesi var. Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyelerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bu alanda işbirliği yaparak Sıfır Atık projesinde Kocaeli olarak önemli bir mesafe aldık. Bütün kamu kurumlarımız Sıfır Atık Projesine dâhil oldu. Bunları biz genişletmeyi düşündük ve belirli sitelerde Sıfır Atı projesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Muhtar arkadaşlarımızdan bu yönde destek ve katkı bekliyoruz. Muhtar arkadaşlarımızın projeye dahil etmek  istedikleri bölge varsa ilgili birimlerimize bildirmelidirler.  Kocaeli olarak Türkiye’de Sıfır Atık konusunda öncü olmayı arzu ediyoruz. Bu atıklar ayrıştırılmadığında çöp ama ayrıştırıldığında ise ekonomiye katkı olarak geri dönüyor. Bu yönüyle anlamlı ve önemli bir çalışmadır.

“TEMEL AMAÇ CEZA KESMEK DEĞİL, TRAFİK KAZALARINI EN AZA İNDİREBİLMEKTİR.”

İçişleri Bakanlığımızın emri gereği Emniyet ve Jandarmamızın bütün personeline 3 konuda ceza tutma tutanağı yetkisi verildi. Bu 3 suç türü; araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, emniyet kemeri takmamak ve makas tabir ettiğimiz trafik şeritlerini ihlal etmektir. Bu 3 suç türüne göre emniyet ve jandarma teşkilatımızın bütün personeline ceza tutanağı tutma yetkisi verildi. Buradaki temel amaç ceza kesmek değil, trafik kazalarını en aza indirebilmektir. Trafik güvenliği hepimiz için önemli.  Muhtar arkadaşlarımızın da bu konuda bilgi sahibi olmaları ve etrafındaki vatandaşlarımıza bunları anlatmalarını özellikle istiyoruz.

Zaman zaman ülkemizin güneyinde yaşanan sorunlar nedeniyle Suriye kökenli insanlar ülkemize geldi. Kocaeli genelinde de 56 bine yakın Suriyeli insan yaşıyor. Bunlar ağırlıklı Gebze ve Darıca bölgesi olmakla beraber her ilçemizde de Suriyeli insanlarımız var. Bu anlamda bazen çok basit konular farklı bir alana çekilebiliyor. Bu konuda da sağduyulu ve duyarlı olmak, herhangi bir sorun varsa bunu ilgili birimlerle paylaşmanızı istiyoruz.

 Bir başka husus ise; bayramlarda, düğünlerde silah atışları oluyor. Bu arzu etmediğimiz bir durum. Yorgun mermiler dediğimiz bu atılan silahlardan, düşen mermilerden yaralanan ve hayatını kaybeden insanlarımız var. Sevincimizi, duygularımızı bu şekilde ortaya koymayalım. Bu konuda vatandaşlarımıza, komşularımıza bunu doğru bir şey olmadığı hususunda bilgilendirelim. Muhtar arkadaşlarımızdan isteğimiz de bu konuda duyarlı olmalarını ve toplumumuzun bu yönde bilgilendirmeleridir. diyen Vali Aksoy toplantının yararlı geçmesi temennisinde bulundu.

Vali Hüseyin Aksoy’un konuşmalarının ardından Başiskele muhtarları söz alarak, mahallelerindeki sorunları dile getirdi. Muhtarların sorunlarına ise, toplantıya katılan kamu kurum ve kuruluşlarının il ve ilçe müdürleri cevap verdiler.

Toplantının ardından Vali Hüseyin Aksoy, muhtarlarımızın sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda orada hazır bulunan kurum müdürlerine  talimat verdi.

 

 

 

 

 

l Fotoğraflar
 
Site Yönetimi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
K7 Yazılım